Food and Technologies in Gastronomy

Graduate controlling principles of microbiological and chemical food safety both horizontally and vertically, principles of integrated approach from farm to table and from farm to table. Provides and manages food traceability, evaluation of information, analysis of information from the rapid alert system and return of products from market. Applies, develops and evaluates a system of risk analysis with the use of mathematical and predictive models in terms of the precautionary principle to protect human health and communication about safety of produced food.

Following completion of compulsory and compulsory optional courses pf study schedule:

 - obtain and apply the principles of traceability of raw materials and food in the whole chain of production and apply them to specific conditions of the food company,

 - obtain and apply knowledges about the strategy of risk analysis on a scientific basis in terms of management evaluation and communication,

 - applied knowledge of mathematical models, statistical evaluation of the phenomena and their application in control work,

 - using modern analytical methods for food control, their authentication, to detect adulteration of food, respectively,

 - professionally evaluates the legislation, on the basis of legislation formulates changes. in food labeling, nutrition facts and health claims etc.,

 - control food information systems and databases, manages and documents the internal control  system in the enterprise within the food safety team and top management,

 - analyzing, documenting and evaluating crisis situations to forecast potential risks at the enterprise level and in communication with the public and the media,

 - applies engineering methods and processes for food preservation, and sensory, microbiological, physical-chemical analysis of food,

 - performs prediction and prevention of alimentary diseases, toxicology and mycological examinations.



Prospects of graduates

Graduates are applied in food businesses in the team of food safety, in company laboratories and in management, control and audit. Find application in state and private laboratories to control food safety, advisory consulting services, in the field of accreditation systems in food business, legislative projecting, estimating of risks in food. Find wide application in the field of safety management in the distribution and business level, and also in public catering. Find application in food education, state divisions, the foreign inspection institutions, in cooperation with the European food safety authority, scientific panels and working groups.



Information on the employment of graduates

Always up-to-date news about university Slovak University of Agriculture in Nitra on your email.
We will send you all the information about important events and deadlines.

Send me news

Conditions of admission

 Uchádzači o štúdium budú zoradení podľa výsledkov dosiahnutých na maturitnej skúške. - Prijímacie konanie na I. stupeň štúdia na FBP SPU v Nitre sa uskutočňuje podľa §55, §56, §57 a §58 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách, v zmysle Študijného poriadku SPU v Nitre a Štatútu FBP SPU v Nitre.

- Základnou podmienkou prijatia na bakalársky ŠP je získanie úplného stredného vzdelania alebo úplného stredného odborného vzdelania.

- Podmienkou prijatia na štúdium je dovŕšenie  18 roku veku do dňa zápisu  na štúdium.

- V hodnotení budú zvýhodnení uchádzači, ktorí v priebehu stredoškolského štúdia absolvovali predmety chémia a biológia.



Additional information

Hlavným poslaním fakulty je príprava kvalifikovaných, vysokoškolsky vzdelaných odborníkov orientovaných na poznanie a zvládnutie najnovších poznatkov biologických vied zameraných na moderné postupy výroby, hodnotenia a spracovania potravín a špecifických produktov biotechnológií. Cieľom je dosiahnuť biologickú a technologickú integritu systému počnúc poľnohospodárskym produktom a končiac potravinou. V priebehu štúdia si študent osvojí vedomosti pre výrobu a hodnotenie kvalitných a zdravotne neškodných potravín.

Študenti môžu byť ubytovaní v štud. domovoch A.Bernoláka, Mladosť  a Akademická. Študenti sa stravujú v jedálni ŠD Mladosť a A. Bernoláka.



Conditions for international students

Zahraniční uchádzači sú prijímaní za rovnakých podmienok ako občania Slovenskej republiky. O štúdium sa môžu uchádzať  na FBP SPU v Nitre po úspešnom absolvovaní štúdia slovenského jazyka a doloženia certifikátu o jeho úspešnom ukončení (u samoplatcov + uzatvorená zmluva).

Uchádzači, ktorí maturovali v zahraničí, sú povinní predložiť:

- potvrdenie o rovnocennosti dokladu o vzdelaní - predkladá uchádzač, ak bol doklad vydaný zahraničnou školou štátu, s ktorým bola uzavretá zmluva o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní (Česká republika, Chorvátska republika, Maďarská republika, Spolková republika Nemecko, Poľská republika, Rumunsko) alebo rozhodnutie o uznaní platnosti dokladu  (nostrifikácia) - ak bol doklad o vzdelaní vydaný zahraničnou školou ostatných štátov. Potvrdenie o rovnocennosti dokladu o vzdelaní alebo Rozhodnutie o uznaní platnosti dokladu o vzdelaní vydáva  Obvodný úrad Nitra, odbor školstvaŠtefánikova trieda 69, 949 01 Nitra.

Doklady uchádzača o štúdium na

I. stupni štúdia

  • Vyplnený Application Form so všetkými prílohami
  • Rozhodnutie o uznaní dokladu o vzdelaní, ktorý vydáva Okresný úrad Nitra, Odbor školstva, Oddelenie odborných a metodických činností, J. Vuruma 1, 949 01 Nitra (postup pri vybavovaní uvedených dokladov).
  • Životopis
  • Doklad o úhrade manipulačného poplatku


Conditions of admission without the entrance exam

Uchádzači budú prijímaní podľa umiestnenia v poradovníku zostavenom počítačom na základe výsledkov dosiahnutých na maturitnej skúške. Pri naplnení plánovaného počtu študentov na príslušný študijný program môže dekan prijať ďalších uchádzačov v poradí spĺňajúcich podmienky na iný študijný program fakulty. Po prijímacpm konaní dostane uchádzač iba jedno vyjadrenie o prijatí resp. neprijatí za všetky študijné programy, na ktoré sa hlásil.



Coordinator for students with specific needs

Ing. Eva Ivanišová, PhD.

e-mail: eva.ivanisova@uniag.sk

tel. č. : 037 641 4421



General information on the admission exam
  • Absolventi stredných škôl podávajú prihlášky na (I. stupeň) bakalárske študijné programy.
  • Na jednu prihlášku je možné uviesť aj dva študijné programy fakulty - v poradí záujmu o tieto programy (poplatok sa platí len jeden, ktorý je nevratný).
  • Overenú kópiu maturitného vysvedčenia je nutné zaslať poštou na adresu Oddelenia pre štúdium a vzdelávanie FBP.
  • K prihláške je povinné elektronicky priložiť v pdf - zdravotnú spôsobilosť k vysokoškolskému štúdiu od lekára,  doklad o úhrade poplatku za prijímacie konanie a životopis.
  • Po úspešnom ukončení bakalárskeho stupňa štúdia môžu študenti pokračovať v inžinierskom štúdiu na niektorom z uvedených študijných programov.
  • Po zaevidovaní elektronickej prihlášky sa zašle v elektronickej forme na mailovú adresu uchádzača rozhodnutie o jeho podmienečnom prijatí.
  • Prijatý uchádzač obdrží dekrét o prijatí po doručení úradne overeného maturitného vysvedčenia.


Form of entrance exam

Prijímacie konanie sa  bude konať bez osobnej účasti uchádzača.

Overenú kópiu maturitného vysvedčenia uchádzač o štúdium doručí na adresu Oddelenia pre štúdium a vzdelávanie FBP SPU v Nitre do 11. 6. 2022 (1. a 2. kolo prijímacieho konania) resp. do  6. 8. 2022 ( 3. kolo prijímacieho konania), prípadne z odôvodniteľných príčin aj v deň určený na zápis na štúdium. 

Zahraniční uchádzači pošlú poštou všetky požadované overené doklady.



  • Apply the application for study

    01.01.2022 - 28.02.2022

  • Send certificate to

    11.06.2022

Always up-to-date news about university Slovak University of Agriculture in Nitra on your email.
We will send you all the information about important events and deadlines.

Send me news

Anticipated number of applicants to be accepted
30


Current number of filed applications:
0


Additions
  • medical certificate (electronic form)
  • overené maturitné vysvedčenie (electronic form)
  • doklad o úhrade prijímacieho konania (electronic form)


Annual tuition fees
Standard length of study: cost free
Study longer than the standard length of study program, parallel studies: 700 €

The fee for admission procedure
application form: 20 €
E-application form: 20 €

Billing information

1) Spôsob úhrady poplatku za papierovú prihlášku:

názov a adresa príjemcu platby:

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra

číslo bankového účtu: 7000066247/8180

IBAN: SK40 8180 0000 0070 0006 6247

názov a adresa banky: Štátna pokladnica, Radlinského 32, 810 05 Bratislava

 

2) Spôsob úhrady poplatku za e-prihlášku:

Fakturačné údaje pre spôsob úhrady sú uvedené na poslednej strane e – prihlášky

3) Doplňujúce údaje pre úhradu platby zo zahraničia:

pre zrealizovanie platby z iných krajín EÚ sú potrebné aj nasledovné údaje:

BIC/SWIFT kód: SPSRSKBA

 

Adresa pre zasielanie prihlášok:

Fakulta biotechnológie a potravinárstva

Oddelenie pre štúdium a vzdelávanie

Tr. A. Hlinku 2

949 76 Nitra 

 

Always up-to-date news about university Slovak University of Agriculture in Nitra on your email.
We will send you all the information about important events and deadlines.

Send me news

Detail of the study program

HelpDesk

037 / 641 48 81
0911 154 882
0911 154 214

helpdesk

Responsibility for content: Ing. Katarína Gurčíková – katarina.gurcikova@uniag.sk
Last update: 07.12.2021 02:51

Draw attention to not topical data